Βιωματική μάθηση και πρακτικές εφαρμογές του Κουκλοθεάτρου στην Εκπαίδευση

 

Οι κούκλες στις κασετίνες των εκπαιδευτικών

Το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου, UNIMA-ΕΛΛΑΣ, διοργανώνει Διημερίδα για το Κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση με τίτλο: “Βιωματική Μάθηση και πρακτικές εφαρμογές του Κουκλοθέατρου στην εκπαίδευση – Οι κούκλες στις κασετίνες των εκπαιδευτικών.”

Η Διημερίδα θα διεξαχθεί στις 20 και 21 Απριλίου στο 132ο δημοτικό σχολείο Αθήνας εντός σχολικού συγκροτήματος Γκράβας (Ταϋγέτου 60).

Περιλαμβάνει εργαστήρια ενεργού συμμετοχικού χαρακτήρα και ομιλίες από επαγγελματίες κουκλοπαίχτες αλλά και από εκπαιδευτικούς που έχουν ενσωματώσει την τέχνη του κουκλοθέατρου στην καθημερινή τους διδασκαλία.

Η Διημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, εμψυχωτές ομάδων, κουκλοπαίχτες και γενικότερα σε όποιον ενδιαφέρεται για το κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση. Κυρίως, έχει σα στόχο να ανοίξει έναν διάλογο μεταξύ των εκπαιδευτικών και των κουκλοπαιχτών, για να διερευνήσουν, από κοινού, την πρακτική εφαρμογή, τις δυνατότητες και τις προκλήσεις του κουκλοθέατρου και των τεχνικών του στο ευρύτερο παιδαγωγικό πλαίσιο.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

* Όλες οι θέσεις είναι περιορισμένες και μόνο με κράτηση.
Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους του κάθε εργαστηρίου, κάντε κλικ επάνω σε κάθε εργαστήριο για να μάθετε πληροφορίες και να κάνετε κράτηση της θέσης σας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Λάβετε υπόψη σας στην κράτηση ότι υπάρχουν εργαστήρια που γίνονται παράλληλα την ίδια ώρα.


Σάββατο 20 Απριλίου 2024

11.00 – 13.30 Εργαστήρια
Ελένη Γιαννακοπούλου «Η κούκλα της τάξης» Ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού προσχολικής αγωγής

13.30 – 14.00 Διάλειμμα
14.00 – 16.30 Ομιλίες για το Κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση

17.00 – 19.30 Εργαστήρια
α) 17.00 – 19.30 Αννέτα Στεφανοπούλου «Η κούκλα- βοηθός δασκάλου»
&
β) 17.00 – 19.30 Θέατρο Μαριονέτας Αντάμαπανταχού, Νίκος Τόμπρος «Τα αντικείμενα ως θεατρικό και εκπαιδευτικό εργαλείο»


Κυριακή 21 Απριλίου 2024

11.00 – 13.30 Εργαστήρια
α) 11.00 – 13.30 Θίασος Κουκλοθεάτρου 3 λαλούν «Κούκλες γράμματα»
&
β) 11.00 – 13.30 Ζωή Βλάσση «Το κουκλοθέατρο αντικειμένων πάει σχολείο»
&
γ) 11.00 – 13.30 Αγγελική Γουναρίδη «ΚΟΥ-τι?»

14.00 – 14.30 Διάλειμμα
15.00 – 16.00 Παράσταση από την ομάδα ParaMana Puppet Theatre | Σύγχρονο Πειραματικό Θέατρο Σκιάς και Αντικειμένων
16.00 – 17.30 Παρουσίαση τεχνοτροπίας και Συζήτηση για την παράσταση, Κλείσιμο Διημερίδας!


ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

* Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Με χαρά σας προσκαλούμε σε δύο εργαστήρια που θα διεξαχθούν διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, το Σάββατο 27 Απριλίου 2024.

Νιώθοντας την ανάγκη να φτάσουμε και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, αυτά τα εργαστήρια σχεδιάστηκαν ειδικά για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που δυσκολεύονται λόγω απόστασης να έλθουν στην Αθήνα.
Δεν απαιτείται κάποια ειδική προϋπόθεση ή προηγούμενη εμπειρία σε αυτά τα θέματα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια σύνδεση στο διαδίκτυο.

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

16.00 – 18.30 Κουκλοθέατρο Μαρμίτα, Μαρία Μανάση «Σύγχρονο θέατρο σκιών και θέατρο ντοκουμέντο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση»
19.00 – 21.30 Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!, Στάθης Μαρκόπουλος «Το θέατρο Αντικειμένου στην Σχολική Τάξη»

  • Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους του κάθε εργαστηρίου για να μάθετε πληροφορίες και να κάνετε κράτηση της θέσης σας.
  • Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τη σημασία της προσέλευσης σας στον χώρο τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα. Αυτό θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα και να παρέχουμε καλύτερη εξυπηρέτηση.
  • Επίσης, σας παρακαλούμε, σε περίπτωση που δυσκολευτείτε να παρευρεθείτε, είναι σημαντικό να ακυρώσετε την κράτησή σας εγκαίρως. Αυτό θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε τη διαθεσιμότητά μας και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους.

Ελάτε να μοιραστούμε γνώσεις, να ανταλλάξουμε ιδέες και να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλον!
Ανυπομονούμε να σας υποδεχτούμε σε αυτήν την εκπαιδευτική κουκλόσυνάντηση!