Αννέτα Στεφανοπούλου
«Η κούκλα- βοηθός δασκάλου»

Σε αυτό το εργαστήριο θα εστιάσουμε στην κούκλα- βοηθό δασκάλου μέσα από την κατασκευή μιας καλτσόκουκλας.
Θα μελετήσουμε τις βασικές τεχνικές που δίνουν ζωή στον χαρακτήρα -βλέμμα, παύσεις, lip sync.
Αυτοσχεδιάζοντας, θα παρατηρήσουμε αυτά που η κούκλα μπορεί να εκφράσει στα χέρια μας- ελευθερία λόγου, αμεσότητα, χιούμορ, σύνδεση του παιδιού με τον χαρακτήρα.
Τέλος, θα δούμε παραδείγματα συνδυασμού διδακτέας ύλης και κουκλοθεάτρου και θα αναφερθούμε σε πιθανές χρήσεις των εργαλείων που αυτή η, άνευ ορίων, τέχνη προσφέρει.

Maximum αριθμός συμμετεχόντων: 16 άτομα
Οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να έχουν μαζί τους:
1 χοντρή αφράτη κάλτσα
2-4 κουμπιά
τσόχα μεγέθους A4

Πληροφορίες και κρατήσεις εργαστηρίου: [email protected]

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται με το κουκλοθέατρο από το 2001.
Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας με τους Francisco Brito, Στάθη Μαρκόπουλο, Rene Baker, Damiet Van Dalsum, Gavin Glover, Matija Solce, Roberto White και Neville Tranter. Έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια θεατρικού clown, θεάτρου δρόμου, stop motion animation, μηχανικής του κουκλοθεάτρου, εκπαιδευτικού δράματος, θεατρικού φωτισμού, κόμικς κ.α.

Από το 2007 έως το 2013 συνεργάστηκε με σταθερές ομάδες παιδιών και ενηλίκων εξερευνώντας τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού. Από το 2013 εως το 2020 συνέχισε τη διδασκαλία και το συντονισμό εργαστηρίων πάνω στην κατασκευή και εμψύχωση κούκλας. Από το 2020 έως σήμερα εργάζεται σε σχολείο ως δασκάλα θεατρικής αγωγής έχοντας ως βασικό εργαλείο την τέχνη του κουκλοθεάτρου.

Το 2011 δημιούργησε την ομάδα κουκλοθεάτρου Bufos και έκτοτε δίνει παραστάσεις στο δρόμο, σε καφέ, θέατρα, ιδρύματα και φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας.

Έχει συμμετάσχει ως κουκλοπαίκτρια σε παραστάσεις των ομάδων Baruti (2007-2018), Γκρι κουτί (2008), Don’t Panic (2016-2019), Αντάμαπανταχού(2016-2017), Λόγου Παίγνιον (2015-2017), Τα Πάντα Φι (2018), Ayusaya (2018-2019)καθώς και σε γυρίσματα για ταινίες, ντοκιμαντέρ, διαφημιστικά και μουσικά βίντεο.

Έχει κατασκευάσει κούκλες για θεατρικές ομάδες και ιδιώτες.
Είναι μέλος του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου Unima Hellas.