Κουκλοθέατρο Μαρμίτα, Μαρία Μανάση
«Σύγχρονο θέατρο σκιών και θέατρο ντοκουμέντο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση»

Στο εργαστήρι αυτό θα συνδέσουμε την τεχνοτροπία του σύγχρονου θεάτρου σκιών με το δραματουργικό εργαλείο του θεάτρου ντοκουμέντο ώστε να προσεγγίσουμε τις σύνθετες ανάγκες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του σήμερα.
Στο πρωτο μέρος του εργαστηριου θα γνωριστούμε με βασικές τεχνικές του συγχρονου θεατρου σκιών.
Επειτα μέσα από φωτογραφίες και μικρά βίντεο – θα προσεγγίσουμε το θεμα της παγκόσμιας κρίσης νερού.
Στο τρίτο μέρος θα συνθέσουμε δραματουργικά τις δύο τεχνικές – δημιουργώντας μια μικρή δραματουργική ενότητα που μπορεί να αποτελέσει ένα δημιουργικό ερεθισμα για να δουλεψουμε με μια ομάδα παιδιών.

Πληροφορίες και κρατήσεις εργαστηρίου: 6939889336 ή στο 2394094654 και το email: [email protected]

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρμίτα δημιουργήθηκε το 2016 από τις Αρχοντούλα Μήτσιου, Μάρω Μανάση,

Στέλλα Σακελλαρίου, με σκοπό να συγκεράσει τις παιδαγωγικές ανησυχίες τους, με το θέατρο και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Έχοντας ως κοινό τόπο την αγάπη για την παιδαγωγική και τις βιωματικές μορφές μάθησης, τη μουσική, το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες, την έρευνα.

Έχοντας κοινή την πρόκληση της μητρότητας. Έχοντας από κοινού στραμμένο το βλέμμα στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Έχοντας κοινή την ανάγκη να μιλήσουμε στα παιδιά αλλά και να ακούσουμε τα παιδιά, φτιάξαμε μια κοινή φαρέτρα δεξιοτήτων και γνώσεων. Από αυτήν την φαρέτρα με όχημα και συνδετικό κρίκο την τέχνη του κουκλοθεάτρου ξεπήδησε η Μαρμίτα. Στη Μαρμίτα λοιπόν μαγειρεύουμε Κουκλοθέατρο, θεατροπαιδαγωκές μεθόδους με περιβαλλοντικές και κοινωνικές θεματικές φτιάχνοντας ένα δυναμωτικό ζωμό για μικρούς και μεγάλους. Στη Μαρμίτα μας κάνουμε Θρεπτικό θέατρο μαγειρεμένο με Κούκλες.

Με τις παραστάσεις της η Μαρμίτα έχει ταξιδέψει σε σχολεία, χωριά και θέατρα σε όλη την Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με δήμους και εκπαιδευτικούς φορείς. Το Μάρτιο του 2017 σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε επιμορφωτικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς με θέμα το νερό. Το 2019 ξεκίνησε η συνεργασία της ομάδας με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, όπου για 2 σεζόν υποδεχτήκαμε εκατοντάδες παιδιά από δημοτικά και γυμνάσια εντός αλλά και εκτός δήμου Θεσσαλονίκης.

Η Μαρμίτα έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ κουκλοθεάτρου ανά την Ελλάδα (Εlephantastico του Δήμου Θεσσαλονίκης, 4ο Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου Δήμου Λάρισας, Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου της Καλαμάτας, Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου Κηπουριού Γρεβενών, 6 Μέρες Κουκλοθέατρο στην Εύβοια, Θέρμης δρώμενα του Δήμου Θέρμης, Vovousa Festival του Δήμου Ζαγορίου κ.α )

Η Μαρμίτα είναι κομμάτι του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Βερτίσκος –Μαζέματα που ασχολείται από το 2015 με την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική αναβάθμιση του μικρού ορεινού χωριού Βερτίσκος, μέσα από την ενδυνάμωση των ντόπιων παραγωγών, τη δημιουργία τοπικού πολιτισμικού έργου και την οργάνωση παιδαγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με οικολογικό και συμβιωτικό περιεχόμενο.