Rubbish Puppet

Συντονισμός: Patrick Amber, Βαλέρια Κουδομογιαννάκη

Διάρκεια: 6 ώρες / τρία δίωρα

 

Περιγραφή εργαστηρίου

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες αλλά και εφήβους που θα ήθελαν χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους να φτιάξουν κούκλες από σκουπίδια.

Έχουμε στη διάθεσή μας ένα τεράστιο απόθεμα υλικών με το οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε την κούκλα. Αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας και θα βρούμε αρκετό πλαστικό,διάφορες συσκευασίες προϊόντων που καταναλώνουμε όπως επίσης εξαρτήματα συσκευών τεχνολογίας (π.χ. παλιά ακουστικά) που θα αποτελέσουν το υλικό μας.

Στο εργαστήριο μας, θα σε καθοδηγήσουμε μέσω των βασικών αρχών της τέχνης του κουκλοθεάτρου ώστε να μπορέσεις να φτιάξεις τη δική σου μοναδική, αρθρωτή κούκλα. Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο δεν απαιτείται προηγούμενη κουκλοθεατρική εμπειρία.

Ευελπιστούμε πως αυτό το εργαστήριο θα ανοίξει την πόρτα στον κόσμο του κουκλοθεάτρου που είναι γεμάτος αναζήτηση και μαγεία!

 

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί  στα Αγγλικά και στα Ελληνικά σε τρεις (3) διαδικτυακές συναντήσεις.

Διάρκεια κάθε συνάντησης : 1,5 με 2 ώρες.

 

Πρώτη συνάντηση: 18 Δεκεμβρίου  στις 18:30

  • Μια εισαγωγή στο Rubbish Puppet Making.
  • Πως να φτιάξεις Rubbish Puppet: απλή κούκλα χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού και συσκευασίες.
  • Συγκεντρώνω μαζί τα υλικά που θα χρησιμοποιήσω και τα οργανώνω (μέρη του σώματος).
  • Συνδέω τα μέρη του σώματος και προσθέτω τα ειδικά χαρακτηριστικά.
  • Δημιουργώ ενα χειριστήριο της κούκλας .

 

Δεύτερη Συνάντηση: 19 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι

  • Πώς να φτιάξεις μια πιο εξελιγμένηκούκλα.
  • Χτίζοντας ένα δυνατό εσωτερικό σώμα.
  • Αρθρώσεις.
  • Xειριστήριο
  • Προσθέτω νήματα.
  • Συμβουλές αποθήκευσης της μαριονέτας.

 

Τρίτη Συνάντηση: 20 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι

 

  • Χειρίζομαι τη μαριονέτα και ανακαλύπτω τον τρόπο που κινείται.
  • Παρουσιάζω τη μαριονέτα μου μέσα από ένα δημιουργικό τρόπο.

(π.χ. μέσω ενός σύντομου σόου ή μιας ιστορίας ή ενός χορού ή οτιδήποτε άλλο σας εκφράζει).

Βιογραφικό

Patrick Amber

 

Τελείωσε τις σπουδές του στο τμήμα Καλών Τεχνών στο Έξετερ της Αγγλίας και επέστεψε στο Σέφιλντ όπου εγκαταστάθηκε και εργάστηκε ως community artist.

Συνεργάστηκε με σχολεία και project  όπου δημιούργησε τοιχογραφίες με ζωντανά χρώματα, εργαστήρια κατασκευής puppet και εργαστήρια για τα καρναβάλια με τα φανάρια(lanterns). Απo το 2015 εως και το 2019 συντόνισε εργαστήρια και συνδιοργάνωσε τη “Παρέλαση Φαναριών Beacons” στο Σέφιλντ. Έχει επιμεληθεί  αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις της τέχνης του.

Έχει φτιάξει γιγαντιαία puppets και έχει παρουσιάσει puppet σόου και lantern δρώμενα στην Αγγλία και στην Ελλάδα.

Το 2017 επιτυχώς συγκέντρωσε χρήματα για την καμπάνια “Puppets για τους πρόσφυγες” και κατάφερε να μεταφέρει στην Ελλάδα την αγάπη του για τα puppets και να δουλέψει με παιδιά και έφηβους πρόσφυγες. Όσο βρίσκεται στην Ελλάδα, έχει συντονίσει εργαστήρια δημιουργίας puppet στο Συνεργατικό Καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο “Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού”, στο πολιτιστικό-κοινωνικό στέκι “Ταξίδι Χωρίς Χάρτη”, στη πολιτιστική πολιτική λέσχη Αμπάριζα αλλά και σε άλλους χώρους. Το 2019 συντόνισε εργαστήρια δημιουργίας φαναριών (lanterns)στο Welcommon Hostel όπου στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε νυχτερινή παρέλαση των φαναριών στα Εξάρχεια. Παρόμοια εργαστήρια έγιναν και στα Ιωάννινα στο “ Antrala Puppet Theater”. Τα puppet και τα σόου του έχουν εμφανιστεί στα φεστιβάλ Παγκόσμιας  Ημέρας κουκλοθεάτρου  και στους δρόμους της  Αθήνας.

Πρόσφατα puppet shows του Patrick : “Raspberry Ripple” για το Φεστιβάλ Διαφορετικότητας του Ρόδερχαμ, το σόου σε ζωντανή αναμετάδοση “The Owl and the Pussy Cat and Other Stories” για το Μπέβερλι Puppet Φεστιβάλ και  διαφορά βίντεο tutorial που δημοσίευσε στο κοινό την περίοδο των απαγορεύσεων για τον covid-19.

 

Βιογραφικό

Βαλέρια Κουδουμογιαννάκη

Η Βαλέρια Κουδουμογιαννάκη είναι Ψυχολόγοςμεμεταπτυχιακό στηΘετικήΨυχολογία. Στόχος της είναι η ψυχικήάνθιση ατόμων, σχέσεων, ομάδων και κοινοτήτων.Η σχέση της μετηντέχνηείναι ερασιτεχνική και έχει αξία για εκείνηλόγω της κοινωνικής αλλαγής που μπορεί να επιφέρει.Ασχολείται μετηντέχνημέσα από τησυγγραφή ποίησης, ενασχόληση με το αυθόρμητοθέατρο και όσα έχειμάθειγια τις μαριονέτεςως βοηθός, από τον Patrick Amber.